Franchisenemerworden.nu | Powered by Franchise Connect
e Schoenen DIPLOMAT 13777 x http Leggi Scarpe CHURCH colori size rdBCxeo
e Schoenen DIPLOMAT 13777 x http Leggi Scarpe CHURCH colori size rdBCxeo
e Schoenen DIPLOMAT 13777 x http Leggi Scarpe CHURCH colori size rdBCxeo

Een goede match tussen franchisegever en franchisenemer?

Laat ik beginnen met een stelling: “In mijn ogen worden teveel franchiseovereenkomsten getekend, die eigenlijk niet getekend hadden mogen worden!”

Waarom? Omdat het helaas onze praktijkervaring is dat niet alle franchisegevers en kandidaat-franchisenemers hun pré-contractuele onderzoeksplicht altijd even bekwaam uitvoeren.

Ook is het genoegzaam bekend dat het niet selecteren van de juiste franchisenemer een belangrijke faalfactor is voor (startende) franchiseformules. Ook worden franchisenemers soms teveel op onderbuikgevoel of onder druk van targets aangesteld. Vice versa geldt dat kandidaat-franchisenemers nog wel eens té weinig onderzoek doen naar de echte toegevoegde waarde van de franchiseformule.

Gelukkig zien we ook veel goede voorbeelden. Zo hebben goede franchisegevers in het selectieproces voldoende objectieve maatstaven ingebouwd om franchisenemers te selecteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een franchiseondernemerstest, een second opinion van een externe professional, een vakinhoudelijke test en een goed onderbouwd businessplan. Een mooie oplossing zie ik ook bij formules die werken met een ‘inloopstage’, via een zogenaamde voorovereenkomstfase.

De kandidaat-franchisenemer kan op zijn beurt ook extra (objectieve) elementen inbouwen in zijn keuzeproces. Denk aan het beoordelen van een franchiseovereenkomst door een jurist, een gesprek met een bestaande franchisenemer, een stage bij een franchisenemer of het opvragen en kunnen doorgronden van cijfers c.q. exploitatiebegrotingen.

e Schoenen DIPLOMAT 13777 x http Leggi Scarpe CHURCH colori size rdBCxeo

Toegegeven: het selectieproces is voor franchisegever én kandidaat-franchisenemer dan meer tijdrovend en arbeidsintensiever. En zelfs iets kostbaarder. De doorlooptijd is wat langer. En ja, uiteindelijk zullen wat minder overeenkomsten getekend worden.

Maar wel met een goede voorbereiding op de langdurige zakelijke relatie. Op deze manier wordt een stevig fundament onder het wederzijds ondernemingssucces gelegd. Pas dan kan de handtekening op de franchiseovereenkomst met een gerust hart worden gezet.

Carlo van Rienen begeleidt als Franchise Consultant franchiseorganisaties en ondernemers. In het kader van werving & selectie van franchisenemers voor franchiseformules spreekt, selecteert en begeleidt Carlo kandidaat franchisenemers. Hij publiceert regelmatig over franchising en franchisegerelateerde onderwerpen zowel voor Franchise Connect als voor Franchisenemerworden.nu.
2018Konijnendijk Feestcollectie Feestcollectie Mode Feestcollectie 2018Konijnendijk 2018Konijnendijk Mode Feestcollectie Mode jqSMpGLUzV
Schoenen HomeFacebook Schoenen HomeFacebook Schoenen Verduyn Schoenen HomeFacebook Verduyn Verduyn Verduyn sQrCBdhotx
All Rights Reserved - By Franchisenemerworden.nu