Franchisenemerworden.nu | Powered by Franchise Connect
Roze Slangenprint Schoenen 170822 Pumps Dazzle Dames met 1KF3TJlc
Roze Slangenprint Schoenen 170822 Pumps Dazzle Dames met 1KF3TJlc

Een goede match tussen franchisegever en franchisenemer?

Laat ik beginnen met een stelling: “In mijn ogen worden teveel franchiseovereenkomsten getekend, die eigenlijk niet getekend hadden mogen worden!”

Waarom? Omdat het helaas onze praktijkervaring is dat niet alle franchisegevers en kandidaat-franchisenemers hun pré-contractuele onderzoeksplicht altijd even bekwaam uitvoeren.

Ook is het genoegzaam bekend dat het niet selecteren van de juiste franchisenemer een belangrijke faalfactor is voor (startende) franchiseformules. Ook worden franchisenemers soms teveel op onderbuikgevoel of onder druk van targets aangesteld. Vice versa geldt dat kandidaat-franchisenemers nog wel eens té weinig onderzoek doen naar de echte toegevoegde waarde van de franchiseformule.

Gelukkig zien we ook veel goede voorbeelden. Zo hebben goede franchisegevers in het selectieproces voldoende objectieve maatstaven ingebouwd om franchisenemers te selecteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een franchiseondernemerstest, een second opinion van een externe professional, een vakinhoudelijke test en een goed onderbouwd businessplan. Een mooie oplossing zie ik ook bij formules die werken met een ‘inloopstage’, via een zogenaamde voorovereenkomstfase.

De kandidaat-franchisenemer kan op zijn beurt ook extra (objectieve) elementen inbouwen in zijn keuzeproces. Denk aan het beoordelen van een franchiseovereenkomst door een jurist, een gesprek met een bestaande franchisenemer, een stage bij een franchisenemer of het opvragen en kunnen doorgronden van cijfers c.q. exploitatiebegrotingen.

Roze Slangenprint Schoenen 170822 Pumps Dazzle Dames met 1KF3TJlc

Toegegeven: het selectieproces is voor franchisegever én kandidaat-franchisenemer dan meer tijdrovend en arbeidsintensiever. En zelfs iets kostbaarder. De doorlooptijd is wat langer. En ja, uiteindelijk zullen wat minder overeenkomsten getekend worden.

Maar wel met een goede voorbereiding op de langdurige zakelijke relatie. Op deze manier wordt een stevig fundament onder het wederzijds ondernemingssucces gelegd. Pas dan kan de handtekening op de franchiseovereenkomst met een gerust hart worden gezet.

Carlo van Rienen begeleidt als Franchise Consultant franchiseorganisaties en ondernemers. In het kader van werving & selectie van franchisenemers voor franchiseformules spreekt, selecteert en begeleidt Carlo kandidaat franchisenemers. Hij publiceert regelmatig over franchising en franchisegerelateerde onderwerpen zowel voor Franchise Connect als voor Franchisenemerworden.nu.
One of Zalando gold style Veterschoenen nlmy Pier women rose v80Nmwn
Identity Wording comma Sweatshirt Streifenmuster mit und Casual VpzUMGLqS
All Rights Reserved - By Franchisenemerworden.nu